Virtual Reality in de les dichterbij dan je denkt!

Martijn Janssen, docent Nederlands en levensbeschouwing bij het Dendron College, kunnen we eigenlijk wel de Virtual Reality (VR) expert van LVO noemen. Samen met een team van enthousiaste leerlingen maakt hij content om te gebruiken in verschillende lessen aardrijkskunde en talen. Zo brengen ze samen de stof 360 graden tot leven! Martijn deelt graag zijn kennis en ervaring met collega’s via vr@dendron.nl.

“Eind 2014 heb ik zelf een VR-bril besteld en uitgeprobeerd. Het leek mij een goed didactisch hulpmiddel. Toen begon de zoektocht pas: hoe kon ik dit inzetten in de les? Er bleek niet veel geschikte content te zijn. Qua apps en filmmateriaal vond ik weinig en de content die ik vond, was niet altijd van goede kwaliteit. Op dit moment ontwikkelen we zelf materialen!”

Team leerlingen

“‘We’ zijn een team van vijftien leerlingen en ikzelf. De leerlingen kunnen hun talenten benutten, enkelen zijn heel goed in programmeren, anderen in het maken van 360 graden beeldopnames of software testen. De leerlingen zijn er heel enthousiast over. Ze doen dit bovenop de lesuren, afhankelijk van hun eigen interesse. Als ze er goed voor staan, dan mogen ze ook wel eens een les missen.”

Superlatieven

“Hoe de leerlingen op de lessen reageren? Eerst vliegen de ‘wauw’, ‘gaaf!’ en ‘geweldig!’ je om de oren. Alles in superlatieven. Ik kreeg zelfs mailtjes van nieuwsgierige en verraste ouders. Eenmaal gewend, vinden de leerlingen het nog steeds heel leuk om zo les te krijgen. Een afwisseling op het gebruikelijke ‘pak nu je boek en ga naar pagina …’

Of het beter beklijft? Het líjkt zo, maar ik heb hier geen onderzoek naar gedaan. Misschien moeten we dat eens doen!”

Kijk mee met de eerste VR-les van bijna twee jaar geleden

App aanraders

  • Roundme: VR-tours maken en bekijken
  • Google expeditions: “van Antarctica tot het internationale ruimtestation ISS: waar neem je je leerlingen mee naartoe?”
  • Tip: gebruik London VR of Paris VR voor talen
  • Ascape: voor aardrijkskunde
  • InBody VR: voor biologie
  • Youtube: veel educatieve 360 graden filmpjes te vinden.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op