Docent Sint-Janscollege doet TEDtalk VO-tour

Trots

Cérise Sangers: “Ik ben er ontzettend trots op dat ik bij de recente VO-Tour 2018 een TEDtalk mocht doen. Ik ben vanuit het Leerlab Arrangeren voor Digitale Content gevraagd geworden om een pitch te houden over het onderwijs van de toekomst. Ik ben geen spreker van nature, maar ik merk wel dat ik me de afgelopen jaren sterk ontwikkeld heb op allerlei gebied, waaronder spreken.  Spreken voor een grote groep gaat me dan ook steeds gemakkelijker af; ik krijg steeds meer zelfvertrouwen en daardoor plezier in.”

Aanpak

“Ik heb eerst mijn eigen visie over het onderwijs van de toekomst op papier gezet. Daarna heb ik gekeken hoe ik denk dat mijn school er over vijf jaar zou kunnen zien. Wat doen we wel nog en wat doen we niet meer ? Wat hebben we nodig om daar te komen ? Vervolgens heb ik gekeken naar de vernieuwingsagenda van de VO-Raad. Onderschrijft de VO-Raad mijn ideeën ? En dan begin je met het schrijven van je pitch. Let wel, een pitch is heel anders dan een presentatie. Mijn pitch was bedoeld om de mensen te enthousiasmeren; je begint dan ook met iets onverwachts om zo de aandacht van je publiek te krijgen. Je hebt maar 5-7 minuten dus je moet heel erg bij de kern blijven en niet te veel uitweiden over zaken. Kijk naar je doelgroep en denk ook goed over het gevoel dat je je pitch wil meegeven; je wilt mensen immers raken met je verhaal. Mijn pitch was daarbij ook nog bedoeld als de opening van een interactieve middag met als thema ‘Nieuw Kabinet, Nieuwe Kansen’. Het was dus een onderdeel van een groter geheel. Bij een pitch is visualisatie ontzettend belangrijk; de afbeeldingen zorgen ervoor dat je verhaal tot leven komt. Je hebt immers als keynote op de achtergrond afbeeldingen en (op één dia na) geen tekst. Het moet als ondersteuning dienen, maar moet ook niet teveel afleiden. Het zijn allemaal onderdelen die er samen voor zorgen dat je pitch een succes wordt.”

Iedere collega gegund

“Ik was in de luxe positie dat ik vanuit de VO-Raad een vier uur durende training kreeg aangeboden. Die training gun ik echt iedere collega; Het is een hele intensieve training waarbij je in korte tijd heel veel krijgt aangeleerd. De eerste sessie duurde drie uur. Je moet de tekst van te voren klaar hebben. De coach gaat dan echt met je kijken naar wat de essentie is van jouw pitch. Hoe kun je je boodschap zo eenvoudig mogelijk overbrengen op je publiek. Wat wil je overbrengen ? Wat is het doel van je pitch ? Vervolgens ga je de tekst herschrijven. Ik heb daarbij geleerd hoe ik een pitch moet schrijven en geen presentatie. Vervolgens ga je oefenen met het presenteren. Een hele goede tip daarbij is om jezelf met een iPad op te nemen en te timen. Door heel veel te oefenen voor een publiek zul je merken dat het steeds beter gaat. De tweede (skype) sessie duurde een uur en die sessie kun je zien als de generale repetitie. Dan moet je je tekst echt uit je hoofd kennen. Ik heb mijn pitch voor mijn coach gehouden en ben daarnaast nog aan de slag gegaan met een aantal tips. Door het hele proces van het leren schrijven en het geven van de pitch, merk ik dat ik nog enthousiaster voor de klas sta. Het is echt aan te raden! Collega’s mogen me zeker benaderen; ik geef graag het geleerde weer door!” C.Sangers@sintjan-lvo.nl

 

 

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op